суботу, 23 листопада 2013 р.

Скайп-конференція з білоруськими колегами в РТЦ

21 листопада пройшла скайп-конференція між працівниками ОУНБ ім. І.Франка та Республіканської Науково-технічної бібліотеки (Білорусь). Відбулася зацікавлена розмова бібліотечних фахівців з основних напрямів діяльності та обмін досвідом. РНТБ відіграє провідну роль в інформаційному забезпеченні науково-технічної та інноваційної діяльності підприємств і організацій Беларусі, адже вона володіє значними інформаційними ресурсами, мережею обласних філій, які обслуговують спеціалістів науково-технічної галузі в усіх регіонах країни.


Фонди РНТБ і 5 обласних філій загальним обсягом понад 45 млн. видань на різних носіях інформації планомірно комплектуються впродовж трьох десятиліть і складаються з патентів, нормативно-технічних документів з питань стандартизації, промислових каталогів, а також вітчизняної та зарубіжної літератури з техніки, технологій, економіки промисловості та суміжних галузей.

Сьогодні її електронні інформаційні ресурси складають майже половину бібліотечного фонду і переважають кількість друкованих видань. Своїм користувачам РНТБ надає доступ до власних баз даних, зокрема, «Економіка виробництва», «Інноваційна діяльність», «Енергозбереження», «Екологічно чисті та безпечні технології у промисловості», «Сталий розвиток» та ін.


Директор Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Людмила Бабій та провідні фахівці установи розповіли про основні напрямки своєї діяльності, власні електронні ресурси, інноваційні форми обслуговування користувачів, співпрацю з владою та ЗМІ, міжнародні зв'язки.
Регіональний представник міжнародної програми «Бібліоміст» Богдан Микицей та координатор РТЦ поділилися досвідом реалізації проектів цієї програми на Івано-Франківщині та ознайомили з діяльністю Регіонального тренінгового центру для навчання бібліотечних працівників області комп'ютерної грамотності та інноваційних форм роботи за допомогою Інтернет-ресурсів.


Колег з Мінська зацікавив наш досвід співпраці з обласними організаціями Товариства винахідників і раціоналізаторів та Спілки наукових і інженерних об'єднань України, зокрема, діяльність Інтелектуального клубу творчих особистостей «Галицькі кмітливці» та робота Громадської приймальні на базі ОУНБ ім. І. Франка.
Бібліотечні фахівці Івано-Франківська та Мінська визначили шляхи майбутньої співпраці для подальшого обміну набутим досвідом.

Немає коментарів:

Дописати коментар